Αγγλικά: η παγκόσμια γλώσσα



Εάν ολόκληρος ο πλανήτης έπρεπε να επιλέξει μία και μοναδική κοινή γλώσσα επικοινωνίας αυτή θα ήταν αναμφισβήτητα τα Αγγλικά. Τα στατιστικά στοιχεία για την επικράτηση των Αγγλικών σήμερα είναι εντυπωσιακά: Τα Αγγλικά είναι η 1η γλώσσα για 375 εκατομμύρια ανθρώπους Eίναι η 2η γλώσσα για περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους Τα Αγγλικά είναι η 3η πιο κοινή γηγενής γλώσσα παγκοσμίως (5,5%), μετά τα Κινέζικα (14,1%) και τα Ισπανικά (5,9%) 1 στους 6 ανθρώπους στον κόσμο μιλάει Αγγλικά 

Eίναι η επίσημη γλώσσα σε 58 κράτη Τα Αγγλικά είναι 1 από τις 6 επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ ( Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) και 1 από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τα Αγγλικά είναι η μοναδική επίσημη γλώσσα της Κοινοπολιτείας των Εθνών, του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών. 

Σήμερα, τα Αγγλικά είναι η πιο κοινή ομιλούμενη γλώσσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία καθώς και σε πολλές χώρες της Καραϊβικής, Αφρικής και Νότιας Ασίας. Τα Αγγλικά, που συχνά χαρακτηρίζονται ως η πρώτη παγκόσμια lingua franca- δηλαδή η γλώσσα που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία ανθρώπων που δεν μοιράζονται την ίδια μητρική γλώσσα-, έχουν καταστεί η διεθνής γλώσσα στους τομείς της επιστήμης, των επικοινωνιών, του εμπορίου, της πολιτικής, της διπλωματίας, της αεροπορίας, της ναυτιλίας και των επιχειρήσεων. 

 Επίσης, η επικράτηση των Αγγλικών στην ψυχαγωγία, τον κινηματογράφο, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το internet ( με το 80% των ιστοσελίδων να είναι γραμμένες στα αγγλικά!) είναι ξεκάθαρη. Τα αγγλικά είναι πιθανότατα η σημαντικότερη γλώσσα στον πλανήτη αυτή τη στιγμή, ενώ στην Ελλάδα η διδασκαλία των Αγγλικών ως πρώτη ξένη γλώσσα είναι υποχρεωτική από την Γ’ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου. Φυσικά, η γνώση των αγγλικών έχει καταστεί απαραίτητη τόσο σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής όσο και σε ένα ευρύ εργασιακό φάσμα.

 Είναι απαραίτητα ως προσόν για σπουδές στο εξωτερικό σε αξιοσέβαστα πανεπιστήμια, για προώθηση καριέρας ακόμα και για μετανάστευση. Η γνώση των αγγλικών σε προσωπικό επίπεδο είναι ένα διαβατήριο για ταξίδια σε όλο τον κόσμο, για επικοινωνία με αλλόγλωσσους και για γνωριμία με πολλές διαφορετικές κουλτούρες μέσα από την μουσική, την τέχνη και την λογοτεχνία.

 Σε επαγγελματικό και επιστημονικό επίπεδο η επικράτηση των Αγγλικών είναι επίσης αναμφισβήτητη. Τα περισσότερα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου βρίσκονται σε Αγγλόφωνες χώρες και αυτό συνέβαλλε στην εγκαθίδρυση των αγγλικών ως παγκόσμια γλώσσα στον τομέα των επιστημών, με σχεδόν όλη την επιστημονική βιβλιογραφία γραμμένη στα Αγγλικά. 

Τέλος, τα Αγγλικά έχουν γίνει πρακτικά απαραίτητη προϋπόθεση για την εξεύρεση εργασίας. Η παγκοσμιοποίηση σε συνδυασμό με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και έχουν καταστήσει την άριστη χρήση των Αγγλικών απαραίτητη για την επαγγελματική αποκατάσταση.